DE SOURCER

Met het inkoopseizoen voor het voorjaar en de zomer van 2012 voor de deur, proberen wij van Baretta alvast zoveel mogelijk info te verzamelen over de laatste trends en de meest opvallende veranderingen in de nieuwe collecties. Dat gebeurt natuurlijk op de diverse beurzen, maar nog veel meer op de toonaangevende websites die uitgebreid beschrijven wat zij allemaal zien tijdens hun zwerftochten over de hele wereld. De merken zelf maken op hun beurt ook gebruik van deze ‘zwervers’, alleen noemt men het dan sourcen. Klinkt natuurlijk veel cooler, sourcer zijn.

Misschien is het ook wel één van de mooiste banen ter wereld. Tenminste, als je van reizen, mensen en fashion houdt. En zeg nou eerlijk, wie doet dat nou niet? Als sourcer ben je eigenlijk ‘inspiratie-opdoener’. Als dat een woord zou zijn. Alle grote merken maken gebruik van mensen met inzicht, ervaring en een onnavolgbaar gevoel voor stijl. En met een ontembare drang naar fantasievolle vernieuwing.

Als sourcer reis je de wereld rond om dé inspiratiebron voor de volgende collectie te vinden. Dat kan een oude knoop met mooi verhaal zijn op een vintage markt in Tokio, maar ook een ruimtevaartpak van een Russische astronaut op een illegale beurs in St. Petersburg. Zoeken naar romantiek, hoe idyllisch klinkt dat?

Eén van de meest spraakmakende sourcers ter wereld is Doug Bilmaier, de man die werkt voor Ralph Lauren’s vintage department. Met een onbegrensd budget reist Doug de wereld rond om het archief waaruit de designers van Ralph Lauren  hun inspiratie mogen halen continue te voorzien van nieuw materiaal. De volledige, legendarische RRL-collectie komt bij wijze van spreken voort uit het werk van Doug Bilmaier. En Doug is op zijn beurt een inspiratiebron voor veel andere merken. Bij het zien van deze foto’s begrijp je ook waarom.

Photo credits: sartorialist.blogspot.com

Advertenties